Kort om svart arbeid

- Nå har jeg endelig klart å kjøpe min egen leilighet, men som dere se, kan jeg ikke flytte rett inn her. Men jeg er heller ingen ”handymann”, så nå trenger jeg hjelp. Spørsmålet er: Skal jeg gjøre det på den ordentlige måten med et lovlig firma, eller skal jeg prøve å spare litt penger på å gjøre det svart?

- Hvorfor er det så mange som velger å kjøpe tjenester svart i stedet for å gjøre det lovlig?
- Vel, når man kjøper en vare eller en tjeneste i Norge, er det nemlig slik at man alltid betaler noe som heter merverdiavgift eller moms. I tillegg må de som ansetter folk, betale en arbeidsgiveravgift. Dette gjelder også når du for eksempel leier inn noen til å pusse opp badet. Prisen du må betale, inkluderer derfor både lønna arbeideren sitter igjen med, og alle avgifter. Svart arbeid derimot, er arbeid som blir gjort uten at noen av disse avgiftene bli betalt. I tillegg betaler heller ikke den som gjør jobben, skatt av de pengene han eller hun tjener. Dette er derfor ting som skjer i det skulte, og det regnes som et lovbrudd. En konsekvens av svart arbeid er at det går ut over de som vil jobbe på den lovlige måten.

Jon Andreas Frenger er byggfaglærling. Som en del av opplæringen så jobber han for tiden med å pusse opp leiligheter for A-hus på Lørenskog.

- Svart arbeid, hvilke konsekvenser har det for deg og din bransje at folk jobber svart?
- For meg personlig så har det kanskje ikke så store konsekvenser, men for bedriften og andre seriøse bedrifter så har jo det store konsekvenser.
- Er det noe dere merker ved at det er oppdrag dere ikke får eller...?
- Det er på det private markedet, så er det færre og færre private folk som leier inn seriøse firmaer for å ta jobbene. De tyr til svart arbeid. Og det påvirker meg igjen da, som lærling så får jeg ikke vært med på sånne typer jobber, da.
- Hvordan ville du ha reagert da, hvis noen ringte og spurte om du kunne gjøre et oppdrag svart?
- Nei, altså, jeg har såpass yrkesstolthet i det jeg driver med, så for min del, så ville jeg ikke ha gjort det.
- Nei, for hvilke risikoer er det du ville tatt – hvilke farer er det for deg å eventuelt gjøre ting svart?
- Altså, det har jo med hvis jeg skader meg, så er jeg jo i ordentlig trøbbel.
- Nei, for da er du jo ikke forsikret eller noe som helst…
- Nei, jeg er jo ikke det, og i tillegg så mister jeg jobben min hvis jeg gjør sånt, og det er jeg ikke interessert i.