16. Hvordan kan vi leve billig?

Yasamin får råd fra kollegaene sine.Salg-økonomi.jpg

I lunsjpausen forteller Yasamin kollegaene sine at Robert og hun skal kjøpe egen bolig, og at de er litt bekymeret for hvordan de skal greie seg økonomisk. Det utvikler seg til en samtale om hvordan man kan leve billig.

Petter: Hjemme hos oss har kona og jeg hver vår uke der vi har ansvaret for å kjøpe matvarer og husholdningsartikler. Jeg bruker alltid mindre penger enn kona, for jeg tar for meg alle tilbudene i de forskjellige butikkjedene og lager meg en liste. Så kjører jeg rundt og handler alle de tilbudsvarene vi har bruk for i ”min” uke. Det tar litt tid å sette opp listen og å handle inn, men så er det gjort for hele uka. Jeg synes det fungerer bra. Og vi har ikke dårligere mat den uka jeg handler – bare billigere!

Klara: Det der høres svært tidkrevende ut. Jeg ser også på tilbudslistene, men jeg reiser ikke rundt. Jeg handler i nærbutikken og kjøper inn ekstra av tilbudsvarene som for eksempel vaskemidler, for de holder seg lenge. Mat som kan fryses, kjøper jeg også inn en del av, så har vi til seinere bruk. Jeg synes vi greier å holde utgiftene nede på den måten.

Karl: Ærlig talt, det er ikke alt det går an å spare på. Det er ikke all mat som er på tilbud, som er bra. God og sunn mat må vi ha, uansett pris. Det er andre måter å spare på enn på maten. Vi kjøper for eksempel julepresanger når vi finner noe som er billig, og som passer til den som skal få gaven – selv om det er i mai måned. Kona er flink til å sy, så hun syr klær til barna og reparerer klærne våre. Det er altfor mange som bare kaster klær. Jeg er det vi kaller en "handyman", så jeg reparerer det som går i stykker hjemme hos oss, så slipper vi å betale for reparasjoner eller kjøpe nytt. På den måten sparer vi en del.

Sonja: Jeg er enig med Karl i at det er ikke alt vi skal spare på. Men det går jo an å kjøpe god og fullverdig mat uten å blakke seg helt. Vi kjøper jo aldri indrefilet og hummer, for eksempel, for det er for dyrt. Men vi er heldige for foreldrene mine har en hytte ved sjøen et par timers reise herfra. Når vi er der, pleier vi alltid å fiske. Det er både morsomt og lønnsomt, for vi fisker så mye at vi har fisk til middag to ganger i uka. Søsteren min og jeg samarbeider når det gjelder barnetøy. Vi gir hverandre klær som barna har vokst fra. De vokser jo så fort at de ikke klarer å slite ut klærne. På den måten sparer vi mye.

Karl: Vi har solgt bilen vår, og nå sykler eller går vi til jobben. Her er så bra sykkelstier, så vi slipper å sykle i trafikken. Det er bra når vi har barna bakpå. Når vi skal langt av gårde, bruker vi kollektivtransport. Vi tar sjelden drosje, for det koster for mye. Det tar jo mer tid å forflytte seg på denne måten, og det kan være tungt å få hjem alle varene til huset, men vi blir sprekere, og det blir mye billigere. Så kan vi heller unne oss en god biff og en god flaske vin innimellom. Vi angrer ikke på bilsalget, ikke foreløpig i alle fall.

Klara: Ikke skjønner jeg hvordan dere kan greie dere uten bil, Karl. Men du skal få et godt råd til, Yasamin. Jeg baker alltid brød og kaker selv. Det lønner seg i hvert fall godt. Og da kan du lage skikkelige grovbrød. Jeg baker én gang i uka og fryser ned. Tilbudsbrødene i matvarekjedene kjøper jeg aldri, selv om de er billige. Hver høst plukker jeg bær og sopp som jeg fryser ned. Det hjelper også på husholdningsbudsjettet.

Petter: Ja, Yasamin, nå har du fått så mange råd av oss, at nå greier dere helt sikkert både å betale lånet og å spare masse penger! Vi er spent på hvordan det går. Lykke til!

ikon tenkover.jpgHvordan kan du leve billigere?

Foto: Bente Aabrek, Fagbokforlaget
Log in via e-portal
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern