6. Bolig og lån – eie eller leie

Tekst og refleksjonsoppgave

Vi spør fem på gaten om hva de synes er best – eie eller leie bolig.

Bolig nr. 6.jpg

Peder 46 år
Jeg synes det er best å eie bolig. Jeg leide i mange år mens jeg sparte opp penger, slik at jeg kunne få et gunstig boliglån. Men det er dyrt å leie, så det gikk tregt med oppsparingen. De første årene betalte vi mye i renter og avdrag, men etter hvert har det gått bedre. Jeg tjener bedre, og renten har gått ned. Men jeg har tatt høyde for renteforhøyelse. Jeg har ikke stort mer å rutte med nå enn da vi leide bolig. Jeg vet i alle fall at jeg investerer til meg selv og ikke til en huseier. Og jeg eier litt mer av boligen for hver måned som går. Derfor er jeg mer fornøyd nå.

Lisa 32 år
Min livssituasjon er at jeg bor alene, og da er det veldig greit å leie bolig. Jeg trenger ikke stor plass, og jeg behøver ikke å tenke på å pusse opp eller vedlikeholde boligen. Er det noe, tilkaller jeg huseieren, og han ordner opp med håndverkere når det er nødvendig. Det koster jo selvsagt en del å leie, men det gjør det da virkelig når man eier også. Banklån er ikke gratis, og greier man ikke å betale banken, mister man boligen. Jeg har fått en god leiekontrakt og betalt tre måneders depositum, så jeg blir ikke satt på gaten så lenge jeg betaler husleien.

Karl 26 år
Jeg har nettopp stiftet familie, så nå kan jeg ikke bo på hybel lenger. Jeg vil helst eie boligen min selv, men jeg er ikke helt sikker på hvor familien skal bosette seg, for kona er fra en annen kant av landet. Vi har derfor blitt enige om at vi skal bo et par år på stedet hun kommer fra, og et par år på stedet jeg kommer fra, før vi tar den endelige avgjørelsen. Vi må gjøre dette før barna skal begynne på skolen, for vi vil ikke at de skal bytte skole – de skal ha en rolig og stabil oppvekst. I mellomtiden skal vi prøve å spare en del penger slik at vi slipper å låne så mye. Vi har jo gode jobber begge to.

Kari 35 år
Jeg foretrekker å eie bolig selv, for jeg mener at det lønner seg i lengden. Det hele startet med at jeg kjøpte en liten selveierleilighet, for da var jeg alene og trengte ikke så stor plass. Da jeg fikk mann og barn, måtte vi ha mer plass, så da solgte jeg leiligheten min. Leiligheten hadde steget i verdi, så jeg tjente en del på salget. Siden jeg hadde en god egenkapital, kunne jeg kjøpe en større leilighet. Mannen min fikk en god jobb på den andre kanten av landet, så da ble det til at jeg solgte på nytt og kjøpte et lite hus der mannen min jobbet. Det var litt nervepirrende å selge bolig, for jeg var redd jeg kom til å tape penger på salget, men det har gått bra. Nå håper jeg at vi skal finne roen og bo her.

Gregor 23 år
Jeg leier bolig, og det har jeg tenkt å fortsette med. Jeg betaler ikke så mye i leie, for jeg har påtatt meg visse oppgaver for huseier: Jeg sørger for at søppelet blir satt ut for alle som bor i huset. Det er sju leiligheter i huset, så jeg fungerer på en måte som en vaktmester. Jeg har fått en god leiekontrakt. Jeg har ikke så mye å rutte med, så det er vanskelig for meg å spare penger, og boliglån får jeg sikkert ikke siden jeg ikke har spart noe og heller ikke har så god lønn. Derfor er den ordningen jeg har nå, helt super for meg.

ikon tenkover.jpgHva mener du er best for deg – eie eller leie?

Diagram: Tall fra SSB
Foto: Bente Aabrek, Fagbokforlaget
Log in via e-portal
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern