Ordlistene er for tiden ute av drift! /// The dictionaries are currently out of order!

1. Ukeslutt

Den gode fredagsfølelsen?

Nordmenn snakker ofte om fredagsfølelsen. Som regel er det en god følelse. For mange betyr det at de har fri i helgen, eller at de ser fram til å være sammen med kollegaer, venner og familie. Vi har spurt tre personer om hva de forbinder med fredagsfølelsen.

Dra fra jobb_Nyul_dreamstime_m_23376311.jpg

– Fredagen er en god dag for meg. Det er siste ukedag på jobben, og jeg har to lange fridager foran meg. Jeg prøver å gjøre meg ferdig med alt jeg skal, slik at jeg kan ta meg fri og ikke tenke på jobben i helgen. De siste timene på jobb føles litt lange, må jeg innrømme. Men vi har ofte god mat i lunsjen i kantina på fredager, og alle snakker om hva de skal gjøre i helgen, så det er en koselig stemning.

På jobben min går vi ofte ut sammen på fredager. Etter en ukes arbeid er det fint å runde av med fredagspilsen og unne seg en pust i bakken. Det er mye hygge i å omgås kollegaer i en uformell setting selv om vi ser hverandre daglig på jobb. Du trenger ikke drikke alkohol på fredagspilsen. Du kan drikke cola eller noe annet. Det er samværet som er viktigst.

Portrett_Tomi Tenetz_dreamstime_18746862.jpg

– Det er en deilig følelse når fredagen endelig kommer! Jeg har tre barn, så jeg ser fram til å ha litt fritid med familien i helgen. Den minste må hentes i barnehagen, så jeg prøver å komme fra jobben litt tidlig på fredagene. Jeg har fleksitid, så ofte kan jeg avspasere noen timer.

Av og til møter jeg kollegaene mine etter arbeidstid og spiser eller går på teater, men stort sett prioriterer jeg fritiden sammen med familien. Da går jeg jo glipp av samværet med de andre på "after working", som de kaller det i min bedrift, men jeg har det så travelt i hverdagen at fritiden vil jeg bruke på barna mine.Portrett_Juriah Mosin_dreamstime_13061387905EpiPg.jpg

– Fredagsfølelsen? Nei, jeg jobber skift, så jeg må nok på jobb enten det er fredag eller lørdag. Selvfølgelig kan jeg kjenne på den gode følelsen det er å se fram til noen fridager, men for meg er den ikke knyttet til fredager. Jeg har ofte vakter i helgene og fri noen andre dager i uka.

På arbeidsplassen min jobber vi i team, så vi kjenner hverandre godt. Noen ganger treffes vi på fritida også, f.eks. på personalfester eller turer. Jeg tror de fleste kollegaer kan ha godt av å møtes utenom arbeidstid en gang i blant, men det er vanskelig å få det til å passe for alle.

Alle må være velkomne på slike arrangement uansett alder og stilling, så det viktigste for meg er at vi har et inkluderende og godt sosialt miljø på jobben.

– Forskning viser at sosial støtte fra leder og kollegaer på arbeidsplassen har en god effekt på psykologisk velvære. Lite sosial støtte kan derimot være en risikofaktor for å utvikle stressrelaterte lidelser og utbrenthet, som igjen kan gi sykefravær, sier Sylvi Thun, stipendiat i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Psykologisk institutt ved NTNU.

– Trivselstiltak som for eksempel lønningspils, fellesturer og julebord har ofte kortvarige effekter, og en arbeidsplass har mer utbytte av å jobbe kontinuerlig med å opprettholde et godt psykososialt arbeidsmiljø.

Sitat: Sylvi Thun publisert i adressa.no

ikon tenkover.jpg Hva er din fredagsfølelse?

Foto: Dreamstime
Log in via e-portal
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern