Ordlistene er for tiden ute av drift! /// The dictionaries are currently out of order!

3. Hva skal jeg ha på meg?

Yasamin skal på fredagspils

Diana ved klesskapet1.jpg

Yasamin står lenge foran klesskapet denne fredagsmorgenen. I dag skal hun på fredagspils med kollegaene etter jobb. Det er vanlig at de møtes etter arbeidstid av og til, og at de ofte holder det gående til langt utpå kvelden. Det er første gangen hun skal være med. Hva skal hun ha på seg?

Diana med shorts2.jpg

Skal hun pynte seg eller ha på seg vanlige klær? Hun har ruller i håret – det må bli krøller i dag. Hun prøver en kjole, men ombestemmer seg. Mange norske kvinner har korte miniskjørt og dype utringninger når de går ut, og hun vil helst ikke skille seg ut. Er det viktig å se sexy ut? Kan ikke det bli pinlig sammen med sjefen? Yasamin føler seg ikke vel når hun går utfordrende kledd, og tenker også på om hun møter noen som kjenner moren hennes. Nei, hun finner fram en vanlig bukse. Og så kan hun kanskje ha en penere topp med en jakke over. Nei, hun tar kjole likevel. Det blir bra.

Yasamin undrer seg faktisk over klesstilen på jobb i Norge. De fleste stedene er det en uformell kleskode, og det er ikke ok å stille stivpyntet. Du kan kle deg behagelig og hverdagslig, men klærne må ikke være slitte eller for spesielle. Joggebukser og shorts passer ikke på jobb. I noen yrker har de jo uniform, og det hadde vært greit. Da slipper man å velge antrekk hver morgen. Men nå skal de ut på byen. Da pleier nordmenn å pynte seg.

Egentlig gruer hun seg litt. Bare ordet fredagspils høres skummelt ut. Hun drikker jo ikke alkohol. Men Berit på jobben har sagt at det viktigste er fellesskapet, å bli bedre kjent med hverandre, og at alle er velkomne uansett hva de vil ha å drikke. Det er mange som ikke drikker øl, noen fordi de er avholdsmennesker, og noen fordi de skal kjøre bil eller hente barn seinere. Berit sa også at hun regnet med at Yasamin ville komme, og hun vil ikke skuffe henne.

Nei, nå må hun komme seg av gårde – pent antrukket, klar for sosialt samvær med kollegaene.

Foto:: Ingfrid Andersen, FBF
Log in via e-portal
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern